BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, January 2, 2011

Dilemma seorang pedusi...Salam sayang kepada semua. Bukan mudah meraih kasih insan andai diri masih tidak mengenal erti kasih-Nya.

“awak, kadang-kadang saya nak juga rasa macamana orang suka saya,minat kat saya…saya tak pernah rasa awak… Saya tak macam awak… awak cantik,ramai orang minat, terkejar-kejarkan awak, tak macam saya.”

“tak delah, siapa kata awak tak cantik?
awak cantik sangat…Cuma awak je yang tak perasan.”

“awak tak payahlah tipu..klu saya ni cantik, dah lama orang minat kat saya kan? Tapi tak de pun.”

Tersenyum.

“awak, cantik tu subjektif...bukan dinilai pada pandangan mata semata. Mungkin bagi orang lelaki yang biasa-biasa akan menilai seorang perempuan itu melalui pandangn mata semata tapi tidak bagi mereka yang punyai mata hati (yang soleh lagi bertaqwa).”

“dan satu lagi, awak suka ke klu orang minat atau cintakan awak sebab kecantikan awak semata,bukan sebab awak itu awak? Klu kecantikan awak Allah tarik, macamna dengan orang yang cinta atau minat kat awak tu? Confirm dia dah tak tengok kat awak kan? Awak nak macam tu ke?”

“awak…kecantikan luaran itu tidak akan kekal menjangkau usia, namun hati yang bersih dan cantiklah akan sentiasa menghiasi luaran awak maupun dalaman awak. InsyaAllah, dengan kecantikan itulah yang akan buat awak tersenyum sampai akhir hayat awak.”

“saya tahu awak…tapi saya nak juga rasa perasaan disayangi dan menyayangi dari seorang lelaki.”

Menghela nafas.

“perasaan awak tu memang fitrah awak…dan tak salah pun awak rasa macam tu…cuma bukankah ia lebih baik jika awak rasa dan nikmati perasaan tu selepas awak terima nikahnya? Tidakkah awak rasa begitu.?”

“macamana saya nak terima nikahnya, sedangkan saya tak de siapa yang suka? Bukan begitu pula?”

Menggeleng kepala.

“awak…mana awak tahu tak de orang yang sukakan awak?jodoh tu bukan sebab kita suka ataupun tak suka, tapi jodoh tu sebab perancangan-Nya sejak azali. Kegelisahan dan kerisauan awak tu yang sebenarnya telah menyempitkan pemikiran sihat awak. Awak kena yakin pada jodoh yang telah ditetapkan oleh Allah untuk awak. Raih cinta-Nya dahulu sebelum cinta manusia…InsyaAllah awak akan rasa perasaan disayangi dan menyanyangi itu dalam diri awak kelak.”

“awak..awak bolehlah cakap macam tu, sedangkan awak tak pernah rasa apa yang saya rasa!”

“mungkin betul awak cakap…mungkin saya tak pernah rasa apa yang awak rasa dan mungkin awak pun tak pernah rasa apa yang saya rasa. Awak…setiap manusia ada ujian yang perlu ditempuhi. Lain orang, lain ujiannya.Mungkin bagi awak, saya seorang yang beruntung sangat sebab ramai yang cuba untuk mendekati saya tapi jika itulah yang awak rasa dan fikirkan, awak silap…awak silap besar sangat…”

“awak…saya tak pernah rasa lelaki yang cuba dekat dengan saya tu menyanyangi saya dengan seikhlasnya melainkan hanya mengambil kesempatan pada diri saya, awak…,walaubagaimana pun saya hanya manusia biasa awak…kadang-kadang perasaan suka ,terasa diri ini terlalu istimewa daripada perempuan lain dan bagga itu menerpa...namun saya cepat-cepat menepis perasaan tu awak…sebab saya tak nak perasaan tu memusnahkan diri saya kelak…saya takut awak…saya takut hati saya kotor…saya terpaksa mujahadah awak…dan awak juga perlu mujahadah!”

“awak…bukan itu saje, saya keliru awak…saya tak tahu siapa yang harus saya percaya. Lelaki ini ataupun itu? Saya serabut awak…tak tenang langsung! Pergi sana ada orang kacau, pergi sini ada orang kacau. Awak suka ke macam tu? Dan saya tak rasa pun orang-orang yang kacau saya tu, betul-betul sukakan saya melainkan nak permainkan saya.”

“ramai yang menjadi mangsa! awak…mangsa dikecewakan, disihir, dirogol dan sebagainya oleh lelaki yang tak punyai perasaan. Semuanya disebabkan kecantikan yang sementara. Jadi Awak perlu rasa syukur dengan apa yang awak ada…yang Allah kurniakan pada awak biarpun ia bukan kecantikan luaran.”

“awak…awak wanita suci, awak perlu jaga itu…jangan sekali-kali awak merendahkan martabat awak…disebabkan nafsu awak. Biarlah jika bukan di dunia…tapi di akhirat sana awak akan kecapi kasih sayang dan kecintaan yang abadi. Moga-moga dengan mujahadah awak ni,Wildan-wildan menanti dengan setianya untuk menyambut awak di pintu syurga menanti.”

Wanita,
Hati yang bersih dan murni itu sudah cukup membuatkan dirimu cantik.
Tidak bersusah untuk kau mengenakan mekap dimukamu berwarna warni seperti badut.
Tidak usah kau memakai fesyen yang menjolok mata seperti jahiliah.
Tidak pening kau memikirkan bagaimana untuk membuat pembedahan plastic.
Sebenarnya kau itu paranoid!

p/s : wanita, kau terlalu istimewa. Aku terlalu menyanyangi dirimu. Jangan kau hanyut dengan perasaanmu. Kau perlu bangkit! Cuba menyanyangi dirimu sendiri. Jangan hanya mengharap pada manusia lain untuk menyanyangi dirimu. Mujahadahlah!

-pedusi:wanita/perempuan

0 comments: