BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, July 24, 2011

Soalan untuk pengantin...


pada 18/7/2011 saya telah menghadiri majlis akad nikah di kaherah. alhamdulillah dua pasangan telah diijab kabulkan. barakallah kepada pasangan. moga redho Illahi mengiringi n kekal hingga ke syurga.

alhamdulillah akad nikah berlangsung selepas asar . Selepas maghrib pula,telah diadakan talk show bersama pengantin dan satu pasangan jemputan yang baru kahwin di malaysia. Antara soalan yang diutarakan kepada pengantin berbunyi seperti di bawah:

s: apakah perasaan ustaz dah kahwin? mesti gembirakan?
j: perasaan mestilah suka, gembira..takkan sedih plak? ada ke orang kahwin sedih?. alhamdulillah Allah sampaikan hajat saya. lagipun ia merupakan sunnah. lepas kahwin ni, rasa macam rugi plak tak kahwin awal.

s: pada ustaz apa perbezaan orang yang kahwin di sini(mesir) dengan kahwin di malaysia?dan di mana lebih meriah?.
j: tak delah beza pun, cuma kalau kat sini dengan kawan-kawan...kalau kat malaysia dengan sanak saudara. bagi saya, meriahnya kat malaysialah...ni pandangan sayalah, tapi sebenarnya tak de beza pun, sama je.

s: ustaz, macamana ustaz boleh jumpa isteri ustaz dan mengenali dia? adakah dah kenal kat malaysia atau macamana?
j: kisahnya, mula di sini. tahun lepas jumpa dia disebabkan atas urusan berkaitan pelajar baru. menyelesaikan masalah mereka jadi minta tolong dari unit sambutan mahasiswa baru cawangn pahang dan isteri saya waktu tu dia pegang setiausaha. jadi berurusan dengan dia. dalam 2 kali jumpa. lepas tu saya tanyalah sikit-sikit kawan-kawan tentang isteri saya ni, dah tahu sikit-sikit tu, saya taqdim dia melalui bait muslim mansurah. alhamdulillah dia minta masa 2 minggu untuk jawab lamaran saya. alhamdulillah tepat masanya dia beri jawapan dia terima saya. kat sini nak nasihatlah sikit kat akhawat, kalau ada orang taqdim, janganlah ambil masa terlalu lama nak buat keputusan sampai 2, 3 bulan. seminggu dua dah cukup...solat, doa dan sebagainya. lepas isteri saya setuju, balik muzaharat hari tu...pergilah rumah dia, kenal mak ayah dan sebagainya dan kita bincang semua untuk nak lansung kat mesir. dan Alhamdulillah Allah permudahkan dan sekarang dak kahwin.

s: apa pandangan ustaz jika akhawat yang taqdim ikhwah?
J: erm, sebelum tu sebenarnya isteri saya yang taqdim saya. Bagi saya tak salah dan tiada keaiban pun. Dan saya rasa bangga lagi sebab dia sayang kita lebih.

s: ustazah,mungkin di sana akhawat kita malu untuk taqdim ikhwah ni, jadi boleh berikan sedikit semangat kepada akhawat kita supaya lebih berani untuk taqdim ikhwah yang cute-cute kat sini?
J: sebenarnya macamana saya boleh berani untuk taqdim suami saya ni, terdorong disebabkan kawan saya…dimana dia juga yang taqdim suaminya. Kalau nak beri semangat pada akhawat ni, kalau kita nak taqdim ikhwah ni…perlu kuat dan bersedia jika kita ditolak. Kebergantungan kepada Allah itu penting.

s: ustazah, bagaimana ustazah boleh terima seseorang yang ustazah sudah tahu yang dia sudah tidak suci lagi?
J: suci atau tak itu bukan persoalannya. Semua tu jodoh, kita merancang…Allah pun merancang dan perancangan Allah itu yang terbaik,Dialah yang menentukan segalanya. Tapi saya rasa kebanyakan ikhwah semua dah tak suci.

*ini sedikit pandangan dari saya. Bagi saya,saya setuju dengan pandangan ustaz yang menyatakan tidak menjadi satu kesalahan bagi seorang akhawat untuk taqdim ikhwah. Walaubagaimanapun, masyarakat kita jika mendengar itu akan merasa janggal barangkali kerana sudah menjadi adat kebiasaan kita bahawa si lelaki yang akan melamar si wanita namun Islam tidak pernah melarang perkara tersebut selagi mana ia bertepatan dengan syariat. Di sana terdapat adab- adab dan caranya yang baik bagi akhawat melamar ikhwah yang disukai, contohnya menggunakan perantaraan bait muslim dan seumpama dengannya yang boleh dipercayai supaya tidak melanggar batas –batas syariat dan timbulnya fitnah.

Saya juga tertarik dengan persoalan berkaitan aspek kesucian seseorang lelaki. Awalnya, saya setuju sangat dengan jawapan yang berbunyi “saya rasa kebanyakan ikhwah semua dah tak suci” dan saya berpandangan kenyataan suci ini ia berkaitan kesucian hati. Mana mungkin hati seseorang itu suci jika hatinya itu senang mempermainkan dan dipermainkan ? mungkin ramai beranggapan apabila seseorang itu pernah ber ‘couple’ itulah yang diistilahkan ikhwah itu tidak suci. Namun bagi saya, ikhwah yang pernah mengorat atau mempermainkan seorang akhawat itu sudah cukup untuk membuktikan yang mereka sudah tidak suci kerana hati mereka telah ternoda dan dinodai, hati mereka sudah tidak terjaga. Kita boleh lihat reality, mungkin tak semua ikhwah pernah couple, tapi hakikatnya ramai ikhwah yang tidak segan silu mengorat sana sini atau dengan kata lain selalu mempermainkan akhawat. Klu ada pun ikhwah yang suci,boleh kiralah agaknya…mungkin satu dalam seribu. Minta maaf, ini hanya pandangan. Memanglah semua nak seorang suami yang suci dan sape nak suami bekas kekasih kawan kita kan? Atau yang pernah menodai dan dinodai hatinya kan?

Walaubagaimanapun, kita sebagai seorang hamba Allah perlu redho dengan ketentuan dari-Nya siapa jodoh kita. Tak kiralah dia suci atau tidak. Mungkin dulu dia sebegitu, namun sekarang mungkin dia dah berubah. Kullu bani adam khotoan, wa khairu khotoin natawwabun tubu ilaAllah.

Setiap anak adam itu melakukan kesalahan, dan sebaik-baik kesalahan itu bertaubat kepada Allah dengan sebenar-benar taubat. Jadi,kepada yang pernah ber ‘couple’ dan sudah pun berkahwin tidak kiralah dia berkahwin dengan ‘couple’nya atau dengan orang lain, wajib ke atasnya bertaubat dengan sebenar-benar taubat kepada Allah kerana dia pernah melakukan larangan Allah sebelum berkahwin iaitu dengan mendekati zina dan sesungguhya couple itu salah satu jalan dekati zina kerana Allah berfirman mafhumnya berbunyi “jangan kamu dekati zina”.

Dan bagi akhawat pula, jika mahukan seseorang yang soleh…perlu untuk diri kita dulu yang jadi solehah. Jangan berangan dapat soleh jika diri tidak berusaha melakukan perubahan kea rah kebaikan. Jangan mudah cair dengan ayat-ayat manis lelaki. Akhawat perlu kuat.

-ustaz atau ustazah: gelaran bagi mahasiswa atau siswi di sini.
-ikhwah: lelaki
-akhawat: perempuan
-muzaharat: demonstrasi

0 comments: